5 arsyet e pazakonta përse nuk flejmë dot pa një batanije edhe në netët më të nxehta

Ka disa arsye përse jemi kaq të lidhur me batanijen edhe gjatë temperaturave të larta.

Neps.al ju rendit më poshtë shkurtimisht 5 prej tyre:

Rregullon temperaturën e trupit tonë
Ne jemi krijesa me gjak të ngrohtë, që do të thotë se trupi ynë rregullon temperaturën e tij të brendshme dhe kjo është ajo që na ndihmon të qëndrojmë të ngrohtë. Sidoqoftë, kur jemi në një gjumë të thellë, i gjithë kontrolli ynë zhduket. Ky është momenti kur kërkojmë ndihmë nga gjërat përreth nesh. Dhe batanijet ndihmojnë trupin tonë të rregullojë dhe të ruajë temperaturën që na nevojitet.

Janë pjesë esenciale e rutinës sonë në gjumë
Pra, kur shkojmë në shtrat dhe mbulohemi me një batanije, trupi ynë merr një sinjal se është koha për të fjetur.

Batanijet ulin stresin dhe ankthin
Kur jemi të stresuar dhe në ankth, është e vështirë të biem në gjumë. Sidoqoftë, pasi mbulohemi me batanie sasia e serotoninës rritet dhe ato ndjenja fillojnë të largohen.

Batanijet na ndihmojnë të na zërë gjumi më shpejt
Batanijet krijojnë një mikroklimë: një pengesë ku temperatura nuk ndryshon shumë. Kjo ngroh lëkurën tonë dhe faktorët përreth që qetësojnë trupin tonë nuk do të na ndikojnë aq shumë. Pra, ne flemë më shpejt dhe kemi një gjumë më të mirë dhe më pak të shqetësuar

Me batanijet ndihemi të mbrojtur dhe të sigurt
Batanijet shkaktojnë ndjenjën tonë të sigurisë sepse frika më e zakonshme që kishim kur ishim fëmijë ishte frika nga errësira. Pra, kur ajo ndjenjë fillonte,  ne mbuloheshim plotësisht. Ishte çelësi ynë magjik që luftoi frikën tonë dhe na bënte të ndiheshim të mbrojtur. Kjo ndjenjë e sigurisë mbetet ende sot me ne, kur jemi nën batanije.

Why We Can’t Sleep Without a Blanket, Even on a Hot Night
Burimi: BrightSide 

Lini një koment