Hiqni dorë nga këto 10 zakone në kuzhinë, rrezikojnë seriozisht shëndetin tuaj

Shpesh pa e kuptuar vini në rrezik shëndetin tuaj vetëm për shkak të disa zakoneve të cilat u janë bërë të përditshme dhe ju duken normale. Por duhet të dini se disa prej tyre të cilat ju nuk e dini, po vënë në rrezik organizmin tuaj, prandaj ju kemi listuar 10 këshilla të cilat duhet t’i ndiqni që të përmirësoni mënyrën tuaj të jetesës.

1.Shkrirja e mishit mbi lavaman

Mikroorganizmat e dëmshëm shumëfishohen shpejt në temperaturë dhome. Lënia e mishit për të shkrirë në lavaman brenda natës lejon miliona ose edhe miliarda mikroorganizma të lulëzojnë. Aq sa edhe gatim nuk mund t’ shkatërrojë.

Zgjidhja: Shkrini mishin në frigorifer brenda natës. Për copa të mëdha mishi , si një pulë e tërë ose gjeldeti, ju mund të keni nevojë për një planifikim pak të avancuar dhe shkrirja mund t’ju marrë 1-2 ditëm kohë.

2.Mos harroni të lani çantat e pazarit të ushqimeve

Një studim i kryer nga Programi i Sigurisë Ushqimore zbuloi se 85 për qind e amerikanëve nuk i lajnë çantat e tyre të ri-ciklueshme.

Problemi: Ushqimet e papërpunuara, duke përfshirë mishin, pulën dhe vezët, lënë baktere potencialisht të dëmshme brenda këtyre tqeseve. Dhe ato baktere mund të transferohen për të prodhuar akoma më shumë nëse e njëjta qese është ripërdorur pa u pastruar.

Zgjidhja: Lani shpesh qeset e ripërdorshme. Çanta prej liri mund të hidhet në makinë larëse ose të pastrohen me dorë me sapun dhe ujë të ngrohtë. Fshijini qeset plastike me llak antibakterial ose fshijini.

3.Shpëlarja e mishit në lavaman

Ju mund të mendoni se jeni duke zvogëluar bakteret në mish duke e shpëlarë atë para gatimit. Por ujë i shpëlarjes spërkat kudo përreth,  duke përfshirë enët në lavaman dhe çdo gjë.

Zgjidhja: Sipas udhëzimeve është më mirë që kurrë të mos e shpëlani mishin. Në vend të kësaj, gatuajeni në temperaturën minimale të duhur për të siguruar që çdo bakter i dëmshëm të shkatërrohet.

4.Ruajtja e mishit të papërpunuar mbi prodhimet e freskëta

Mishi i papërpunuar, pule ose peshku mund të hidhen mbi fruta të freskëta dhe perime ose ushqime të tjera të gatshme. Kjo mund të çojë potencialisht në sëmundje apo çfarëdo mikroorganizmi që sapo ka hyrë në ushqim, veçanërisht nëse nuk i gatuani ushqimet.

Zgjidhja: Ruajeni mishin e papërpunuar, pulën ose peshkun në fund të frigoriferit tuaj.

5.Të provuarit e ushqimit për të kontrolluar shijen

Duke përdorur erën ose pamjen për të kontrolluar nëse një ushqim është i mirë zakonisht është e mjaftueshme. Disa njerëz, megjithatë marrin një hap shtesë dhe  e provojnë . Nëse ushqimi nuk është në rregull, atëherë mund të hani mikroorganizmat e dëmshëm dhe të sëmureni.

Zgjidhja: Përdorni shqisat tuaja përveç shijes për të kontrolluar ushqimin.

6.Përdorimi i sfungjerit të pisët

Shumë njerëz pastrojnë enët e tyre të pista me të njëjtën sfungjer që fshijnë lavamanin.  Sfungjerët janë një mjet për transferimin e baktereve nga një sipërfaqe në tjetrën. Pastërtia e këtyre sfungjerëve shpesh anashkalohet.

Zgjidhja: Futini sfungjerët në mikrovalë për 2 minuta dhe mund të shkatërrohen më shumë se 99% e mikrobeve.

7.Përdorimi i vetëm një dërrase për prerjen e ushqimeve

Prerja e mishit të papërpunuar, pules ose peshkut në dërrasën tuaj të prerjes dhe pastaj duke përdorur të njëjtën dërrasë prerëse për frutat e freskëta ose perimet mund të çojë në sëmundje. Ekziston një shans i madh që ju po transferoni mikroorganizmat që shkaktojnë sëmundje nga mishi i gjallë në prodhimet e freskëta.

Zgjidhja: Përdorni dy dërrasa të veçanta prerjesh, një për mish të gjallë, pulë dhe peshk dhe tjetra për perime e fruta. Ose, lajeni tabelën tuaj të prerjes me ujë të ngrohtë dhe sapun.

8.Rikthimi i ushqimeve të mbetura në frigorifer

Kur ushqimi ulet në temperaturë dhome për më shumë se 2 orë, bakteret që shkaktojnë sëmundje mund të rriten shpejt dhe të çojnë në sëmundje. Nëse ushqimi është lënë jashtë në temperaturë mbi 90 gradë, atëherë 1 orë është e mjaftueshme për bakteret që të lulëzojnë.

Zgjidhja: Hidhni ushqimin që qëndron në temperaturën e dhomës për më shumë se 2 orë.

9.Ta kuptosh se ushqimi është gatuar vetëm me sy

Shumë njerëz mbështeten vetëm në pamjen e jashtme për të kontrolluar nëse mishi është gatuar apo jo.

Sipas një prove USDA, 1 nga 4 hamburger do të kthehet në ngjyrë kafe para se të arrijnë një temperaturë të sigurt gatim.

Zgjidhja: Përdorni një termometër për të kontrolluar temperaturën e brendshme të ushqimit, duke përdorur faqen e internetit të Sigurisë Ushqimore në Shtëpi për të gjetur temperaturat e duhura të gatimit për përbërës të ndryshëm.

10.Ripërdorimi i të njëjtës pjatë

Përdorimi i pjatës së mishit të papërpunuar dhe vendosja e mishit të gatuar në të njëjtën pjatë mund të ri-kontaminojë mishin me mikroorganizmat potencialisht të dëmshëm dhe të çojë në sëmundje.

Zgjidhja: Gjithmonë përdorni dy pjata të pastra të ndryshme, një për mish të gjallë dhe tjetra për mishin e gatuar.

Lini një koment