Kujdes! Sheqeri shkakton kancer, ja çfarë duhet të dini!

A shkakton sheqeri kancer? Nëse tashmë keni kancer, a mund sheqeri ta bëjë atë të rritet më shpejt? Kjo është një pyetje e ngarkuar, por përgjigjja nuk është aq e thjeshtë.

Të gjitha qelizat tuaja kanë nevojë për glukozë (sheqer në gjak) për energji. Qelizat e shëndetshme ndjekin një cikël jetësor të rritjes, ndarjes dhe vdekjes. Ashtu si gjethet në një pemë, qelizat e vjetra vdesin dhe zëvendësohen nga një numër i barabartë i qelizave të shëndetshme. Kanceri zhvillohet kur qelizat e vjetra refuzojnë të vdesin, por vazhdojnë të rriten, ndahen dhe ndërtohen në një vend – duke krijuar një tumor.

A shkakton sheqeri kancer?

Ideja që qelizat kancerogjene lulëzojnë me sheqer ka ekzistuar të paktën që nga botimi i vitit 1924 i letrës së Dr. Otto Warburg, Mbi Metabolizmin e Tumoreve. Warburg ishte një biolog i qelizave fituese të Çmimit Nobel, i cili supozoi se rritja e kancerit ishte shkaktuar kur qelizat e kancerit shndërruan glukozën në energji përmes glikolizës në prani të oksigjenit. Efekti Warburg, i pranishëm në shumicën e kancereve është një emër tjetër për glikolizën aerobe. Ky ishte një pohim interesant, pjesërisht sepse ne e dimë që qelizat e shëndetshme bëjnë energji duke shndërruar piruvatin dhe oksigjenin. Pirvata oksidohet brenda mitokondrisë së një qelize të shëndetshme. Meqenëse qelizat e kancerit nuk oksidojnë piruvatin, Warburg mendoi se kanceri duhet të konsiderohet si një mosfunksionim mitokondrial.

Paradigma aktuale shkencore e konsideron kancerin një sëmundje të shkaktuar nga mutacione gjenetike por, kjo është vetëm pjesërisht e vërtetë pasi ekzistojnë qeliza kancerogjene që nuk kanë mutacione gjenetike dhe ato bëhen malinje përmes ndryshimeve epigjenetike. Në përgjithësi, procesi metastatik nuk duket të jetë shkaktuar nga mutacione specifike gjenetike dhe ndryshime në metabolizmin e qelizave kancerogjene siç përshkruhet nga Warburg mund të luajë një rol thelbësor në metastazë. Shumë kancere kanë pasion për glukozë dhe kjo karakteristikë mund të hulumtohet për qëllime terapeutike.

Sheqeri dhe hiperglicemia

Pavarësisht gjetjes së të metës në teoritë e sheqerit dhe kancerit, duket se ekziston një lidhje midis niveleve të tepërta të sheqerit dhe kancerit. Dihet tashmë që njerëzit me diabet tip II kanë një rrezik në rritje të disa kancereve. Gjithashtu është treguar se një nivel i ngritur i sheqerit në gjak mund të kontribuojë në formimin e qelizave kancerogjene (onkogjenezë), rezistencë ndaj vdekjes së qelizave në qelizat kancerogjene dhe tumoret bëhen rezistent ndaj kimioterapisë.

Thuhet që qelizat e kancerit janë të pavdekshme – ato nuk vdesin në një mënyrë të rregullt siç bëjnë qelizat e shëndetshme. Shkencëtarët kanë studiuar këtë efekt dhe mund të kenë zbuluar se çfarë bëjnë qelizat tumorale për të shmangur vdekjen e qelizave. Në kërkimet laboratorike në Universitetin Duke, qelizat kancerogjene duket se përdorin një kombinim të sheqerit dhe proteinave specifike për të vazhduar të rriten kur duhet të vdesin. Këto qeliza kanceroze duket se përdorin sheqer në një shkallë të lartë, në mënyrë që të injorojnë udhëzimet qelizore për të vdekur.

Zhvillimi i barnave të reja të kancerit të veshura me sheqer

Në Universitetin Johns Hopkins, një grup studiuesish shikuan mënyra për të mashtruar qelizat kancerogjene që të rriteshin më ngadalë dhe pastaj përfundimisht të vrisnin veten. Ata studiuan glikozilimin jonormal – sesi qelizat e kancerit bashkojnë sheqerin dhe proteinat për të mbajtur veten. Kur këtyre qelizave iu dha n-butyrate (një kripë) me karbohidrate (sheqerna komplekse), rritja e tyre u ngadalësua. Në mënyrë që të ushqejnë kancerin, një ilaç vdekjeprurës, studiuesit prodhuan një molekulë hibride të bërë nga një sheqer i thjeshtë dhe n-butyrate. Meqenëse qelizat e kancerit thithnin sheqerin lehtë, ata thithën këtë molekulë të re, e cila ndërhynte në aftësinë e tyre për të vazhduar të rritet dhe ata vdiqën.

Ekipet e tjera të shkencëtarëve janë duke punuar në barna që do të përfitojnë nga dobësia e kancerit për sheqerin. Disa nga këto ilaçe të reja mund të jepen së bashku me kimioterapinë, për t’i bërë qelizat tumorale më të ndjeshme ndaj ilaçeve kimio.

Obeziteti dhe kanceri

Një nga faktorët kryesorë kur flet për sheqerin dhe kancerin është mbipesha. Obeziteti ndryshon nivelet e hormoneve në trup të cilat shoqërohen me një rrezik më të madh të zhvillimit të kancerit dhe kancerit të përsëritur ose përparuar. Sipas Agjencisë Ndërkombëtare për Kërkime mbi Kancerin, një nga gjërat më të mira që mund të bëni për të parandaluar kancerin në radhë të parë, dhe për të parandaluar përsëritjen nëse tashmë jeni diagnostikuar, është të jesh sa më i dobët pa qenë nën peshë.

Jini të zgjuar për sheqerin në dietën tuaj

Sheqeri siguron energji por nuk ju jep asnjë lëndë ushqyese të nevojshme për të zvogëluar rrezikun e kancerit. Sheqernat natyrore gjenden në frutat dhe produktet e qumështit dhe mund të jenë pjesë e një diete të shëndetshme. Sheqernat e shtuara – lloji që i shtohet ushqimit gjatë përpunimit, të tilla si sheqeri i bardhë, shurupi i misrit dhe koncentrati i lëngut të frutave – duhet të shmangen ose kufizohen. Konsumimi i shumë kalorive të sheqerit mund të çojë në mbipeshë dhe nivele të larta të insulinës, gjë që do të kontribuonte në rritjen e rrezikut të kancerit. Balanconi dietën tuaj me ushqime bimore, peshk dhe drithëra – pjesë të një diete të shëndetshme që janë lidhur me një rrezik më të ulët të kancerit.

Lini një koment