Sugjerojmë:

Vitamina K është e lidhur me jetëgjatësinë, ja çfarë duhet të dime!

Një studim i ri sugjeron që mungesa e vitaminës K mund të shkurtojë jetëgjatësinë tuaj.

Kjo vitaminë mbrojtëse parandalon ndërtimin e kalciumit në muret e arterieve, duke përmirësuar shëndetin kardiovaskular.

Ekziston një proteinë në indin vaskular që parandalon ndërtimin e kalciumit në muret e arterieve dhe kërkon që vitamina K të funksionojë. Pa vitaminën K, kjo proteinë është më pak funksionale, e cila mund të rrisë ndjeshmërinë ndaj akumulimit të kalciumit në muret arteriale.

Para se të merrni një shtesë të vitaminës K, së pari provoni të përfshini ushqime të pasura me vitaminë K, si zarzavatet me gjethe të errëta dhe perimet.

Pse të rriturit e moshuar mund të Kenë mangësi me vitaminën K?

Si çdo vitaminë apo minerale të tjera thelbësore është e rëndësishme që njerëzit e të gjitha moshave të marrin sasinë e rekomanduar të vitaminës K.

USDA vendosi sasinë 90 mcg në ditë për gratë dhe 120 mcg në ditë për burrat,  por më të vjetrit kanë nevojë për më shumë.

Kjo për shkak se ndërsa plakemi, ekziston një aftësi e zvogëluar për të thithur mjaftueshëm lëndë ushqyese nga ushqimi, sipas Samantha Cochrane, RD, dietologe në Qendrën Mjekësore Ëexner të Universitetit Shtetëror të Ohio.

 

Zgjedhjet kryesore për Vitaminë K:

Lakër Brukseli

Lakër jeshile

Qepë jeshile

Rrepa

Sallatë jeshile

Shparguj

Brokoli

Panxhar

Leave a Reply